Advies Privatisering in het gevangeniswezen

In 2015 heeft de RSJ een verkenning gepubliceerd over privatisering in het gevangeniswezen. Het document is een erfenis uit het verleden, dat zijn oorsprong vond in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte I. Dat kabinet was voornemens om de mogelijkheden van privatisering te bekijken van (onderdelen van) het gevangeniswezen, met het oog op versobering en kosteneffectiviteit.

Daarop is bij de RSJ een werkgroep met het onderwerp aan de slag gegaan. Met de val van het kabinet echter, in april 2012, verdween het onderwerp privatisering van het gevangeniswezen weer uit de politieke aandacht en raakte het onderwerp ook binnen de RSJ op de achtergrond.

Ondertussen was bij de RSJ wel een document opgesteld, dat in 2015 alsnog openbaar is gemaakt.

Overzicht
De verkenning bevat een overzicht van: ervaringen in het buitenland, ervaringen in eigen land met privatisering in andere sectoren, resultaten/effecten van privatisering.

Ook wordt geconstateerd dat in toenemende mate op onderdelen al lang sprake is van privatisering in het gevangeniswezen (o.a. inhuur van particuliere beveiligers, uitbesteding van catering, schoonmaak).

Tevens geeft de RSJ zijn visie op hoofdlijnen t.a.v. privatisering in het gevangenis¬wezen en schetst daarbij een aantal randvoorwaarden waaraan volgens de Raad moet zijn voldaan wanneer de overheid het gevangenis¬wezen, of delen daarvan, verder zou willen privatiseren.