Advies conceptwetsvoorstellen en concept- amvb raadsman en politieverhoor

De RSJ heeft zich, gelet op de reikwijdte van zijn adviestaak, bij zijn advisering over de conceptwetsvoorstellen en de concept-amvb beperkt tot de onderwerpen die betrekking hebben op minderjarigen. 

De RSJ heeft met instemming kennis genomen van de twee conceptwetsvoorstellen en de concept-amvb ‘raadsman en politieverhoor’, onder meer omdat de eerder door de RSJ gedane aanbevelingen grotendeels zijn overgenomen. Met de invoering van de conceptwetsvoorstellen en de concept-amvb zal een verdere versterking van de rechtspositie van minderjarige verdachten worden bereikt. De RSJ heeft nog wel twee opmerkingen geplaatst.

Strafbeschikking
Voorgesteld wordt om de grens voor kosteloze rechtsbijstand bij TOM-zittingen te verhogen. De RSJ is echter van oordeel dat de minderjarige verdachte in alle gevallen waarin het Openbaar Ministerie hem een strafbeschikking wil opleggen een advocaat toegewezen zou moeten krijgen.

Daarnaast beveelt de RSJ aan om op ieder politiebureau een advocaat aanwezig te hebben of aan ieder politiebureau een advocaat te verbinden die, indien nodig, kan worden opgeroepen, zodat minderjarige verdachten direct van consultatie- en verhoorbijstand kunnen worden voorzien.