Advies Verloftoetsingskader tbs 2007

De RSJ acht niet alle aanvullende maatregelen en wijzigingen in de conceptcirculaire toetsingskader verlof ter beschikking gestelden verbeteringen, omdat niet vaststaat dat ze het beoogde doel, betere beveiliging van de samenleving, ook daadwerkelijk dienen.

De modaliteit van beveiligd verlof als eerste fase van begeleid verlof past niet in de verlofsystematiek. Zo de nieuwe modaliteit beveiligd verlof wordt ingevoerd dient toepassing ervan maatwerk te zijn: alleen in bepaalde gevallen en onder bepaalde omstandigheden.

De circulaire over het verloftoetsingskader kan niet voorschrijven dat in geval van een combinatievonnis (tbs met dwangverpleging in combinatie met een gevangenisstraf) verlof pas na het verstrijken van de V.I.-datum kan aanvangen. Voor een dergelijke beleidswijziging is een wetswijziging nodig. In geval van een combinatievonnis dient de mogelijkheid te bestaan dat een verloftraject kan aanvangen zodra dat uit behandeloogpunt wenselijk en verantwoord is, ongeacht of de V.I.-datum inmiddels is verstreken.

De RSJ acht het inhumaan om levenslanggestraften die in een tbs-inrichting verblijven bij voorbaat uit te sluiten van verlof. Het weglaten van termijnen in het verloftoetsingskader is ongewenst in het licht van het binnen redelijke termijnen afhandelen van procedures van de zijde van de inrichtingen en van de minister.

Toepassing van geweld door inrichtingspersoneel om te voorkomen dat de ter beschikking gestelde zich aan de begeleiding onttrekt, maar ook de mogelijkheid om geweld toe te passen, wordt ten stelligste afgeraden. Het personeel is daar niet voor gekwalificeerd en er zijn diverse onwenselijke effecten denkbaar zoals grote veiligheidsrisico’s en in geweld escalerende onttrekkingen.

Ten aanzien van deze drie punten adviseert de RSJ tot handhaving van het huidige verloftoetsingskader, respectievelijk de geweldsinstructie.