Over het Jaarverslag van de RSJ, de mogelijkheid mee te denken over het Adviesprogramma 2024, en meer.

In deze nieuwsbrief nemen we u graag mee in wat er de afgelopen tijd is gepubliceerd door de RSJ, maar vooral ook in wat eraan komt. Het Adviesprogramma 2024 bijvoorbeeld, de 70ste verjaardag van de RSJ en meer.

RSJ adviseert maatwerk voor de beveiliging van gedetineerden waarvan een grote dreiging uitgaat

Verharding van criminaliteit vormt een actueel probleem voor de samenleving. Ook in het gevangeniswezen is sprake van een kleine groep verdachten en veroordeelden waarvan een grote dreiging uitgaat, bijvoorbeeld vanwege het risico op ondermijning van de rechtsstaat of bedreiging van personen. Extra beveiligingsmaatregelen zijn dan nodig om te voorkomen dat zij vanuit detentie hun criminele activiteiten voortzetten. Dat vereist een beter onderbouwd en meer samenhangend veiligheidsbeleid, meent de RSJ.

RSJ adviseert maatwerk voor de beveiliging van gedetineerden waarvan een grote dreiging uitgaat

Beleid
Beeld: ©rsj

Jaarverslag 2022: 'Hoe je omgaat met mensen in een afhankelijke positie zegt iets over de beschaving en het rechtsgevoel van een land.'

‘Humaan omgaan met mensen in een afhankelijke positie, zoals gedetineerden en kinderen met een jeugdbeschermingsmaatregel, is een belangrijk thema voor de RSJ. Want hoe je dat doet, zegt voor mij iets over de beschaving en het rechtsgevoel van een land’, zegt Han Moraal in het interview dat hij gaf voor het Jaarverslag over 2022. Het is de grondslag van alle adviezen die de Afdeling advisering van RSJ uitbrengt en van alle uitspraken die de Afdeling rechtspraak van de RSJ doet.

In het jaarverslag leest u over de acht adviezen die de Afdeling advisering in 2022 uitbracht en de aanpak van de Afdeling rechtspraak om de aanhoudend hoge instroom van zaken het hoofd te bieden. Ook vindt u er interviews in terug met medewerkers en raadsleden die zich met hun collega’s inzetten voor de belangrijke taak van de RSJ: het toezien op een humane en rechtvaardige toepassing van sancties en jeugdbeschermingsmaatregelen door advies en rechtspraak.

RSJ Jaarverslag 2022

Jaarverslag 2022
Beeld: ©RSJ

Beroepscommissie verklaart beroepen tegen belverboden, maatregelen i.v.m. toezicht en over detentieomstandigheden ongegrond

De directeur van de PI Vught heeft aan een gedetineerde een belverbod met zijn moeder en zus, een belverbod met personen in het buitenland en maatregelen ten behoeve van toezicht op bellen en bezoek opgelegd. Ook heeft de directeur beslist om niet te erkennen dat de detentieomstandigheden van de gedetineerde in strijd waren met internationale gevangenisnormen. De gedetineerde heeft hiertegen beklag ingesteld.

De beklagcommissie bij de PI Vught heeft een deel van de beklagen (op formele gronden) gegrond verklaard en een deel van de beklagen ongegrond verklaard. De gedetineerde en de directeur zijn tegen deze uitspraken in beroep gegaan bij de beroepscommissie van de RSJ.

De beroepscommissie heeft de beroepen van de gedetineerde ongegrond verklaard en het beroep van de directeur gegrond verklaard.

Het volledige bericht en koppelingen naar de jurisprudentie vindt u via onderstaande link.

Beroepscommissie verklaart beroepen tegen belverboden, maatregelen i.v.m. toezicht en over detentieomstandigheden ongegrond

Voorzittershamer
Beeld: ©rsj

Noteer alvast in de agenda: 2 november Congres 70 jaar RSJ: toen, nu & straks

Aanmelden kan binnenkort. We sturen dan een extra nieuwsbrief met meer informatie over het programma en een aanmeldlink.

hou de datum vrij
Beeld: ©rsj

Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming

Vragen over de inhoud van deze nieuwsbrief kunt u stellen door een e-mail te sturen naar info@rsj.nl.