Advies ontwerpbesluit elektronische detentie

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft op verzoek van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie geadviseerd over het Ontwerpbesluit tot wijziging van de Penitentiaire maatregel en het Besluit extramurale vrijheidsbeneming en sociale zekerheid.

In dit ontwerpbesluit worden nadere regels gesteld voor de uitwerking van het wetsvoorstel elektronische detentie. Over dit wetsvoorstel, dat nog door de Eerste Kamer moet worden aangenomen, heeft de RSJ vorig jaar geadviseerd (mei 2013).

De RSJ staat in principe positief tegenover het gebruik van elektronische detentie maar maakt bij de voorgestelde uitwerking de volgende kanttekeningen:

  • Naar verwachting zal slechts een relatief kleine groep van alle gedetineerden in aanmerking komen voor elektronische detentie. Dit knelt vooral omdat de invoering van elektronische detentie is gekoppeld aan de afschaffing van detentiefasering. Dat betekent naar het oordeel van de Raad dat een grote groep gedetineerden zonder goede voorbereiding terugkeert in de samenleving.
  • In het ontwerpbesluit is onvoldoende uitgewerkt hoe de elektronische detentie zal worden ingevuld. Mits goed ingevuld kan elektronische detentie een belangrijke bijdrage leveren aan de resocialisatie.