Advies verstrekking justitiële gegevens aan de RSJ

Het advies van de RSJ betreft de voorgestelde mogelijkheid dat justitiële gegevens aan de RSJ worden verstrekt. Dit wordt geregeld in artikel 18a van het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens. Op de andere onderwerpen in het ontwerpbesluit, die buiten het domein van de RSJ liggen, gaat het advies niet in.

Het scheppen van de bevoegdheid om rechtstreeks justitiële gegevens op te vragen sluit aan bij de hiertoe door de RSJ geuite wens. Deze gegevens zijn in voorkomende gevallen van belang voor het nemen van een zorgvuldige en spoedige beslissing op beroep of op een schorsingsverzoek. De RSJ is daarom verheugd dat de verstrekking van justitiële gegevens ten behoeve van zijn rechtsprekende taak bij besluit wordt geregeld.

De RSJ heeft twee opmerkingen bij het ontwerpbesluit:

  1. In het voorgestelde artikel 18a en de toelichting bij dit artikel wordt gesproken over “beslissingen op bezwaar en beroep”. De RSJ heeft geen rol in bezwaarprocedures maar beslist op beroep en op schorsingsverzoeken. De betreffende tekst dient op dit punt aangepast te worden.
  2. In de nota van toelichting wordt aangegeven dat het van belang is dat de RSJ over justitiële gegevens beschikt bij “met name de beslissingen van beroepscommissies inzake verlof en (over)plaatsing van gedetineerden”. De bevoegdheid om justitiële gegevens op te vragen zal in de toekomst ook van belang zijn bij beslissingen in het kader van (de voorgenomen invoering van) elektronische detentie.