Advies wijziging beginselenwet

Conceptwetsvoorstel Wijziging van de Penitentiaire beginselenwet, de Beginselenwet verpleging terbeschikkinggestelden en de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen in verband met het vervoer, het medisch klachtrecht en enkele andere onderwerpen

Dit conceptwetsvoorstel voorziet in een aantal wijzigingen in de Penitentiaire beginselenwet (Pbw), de Beginselenwet verpleging ter beschikking gestelden (Bvt) en de Beginselenwet justitiële jeugdinrich-tingen (Bjj) in verband met de aanpassing van de regeling van het vervoer, het medisch klachtrecht en enkele andere onderwerpen.

Experimenteerbepaling
Voorgesteld wordt in de Pbw een ‘experimenteerbepaling’ op te nemen die het mogelijk maakt zonder wetswijziging, via een AmvB, veranderingen aan te brengen in bijvoorbeeld de mate van beveiliging van een inrichting of het recht op arbeid tijdens detentie.

De RSJ adviseert de experimenteerbepaling niet op te nemen omdat 1) de RSJ het principieel onjuist vindt algemene, wettelijke geregelde rechten via een AMvB buiten werking te stellen, en 2) deze bepaling volgens de RSJ rechtsonzekerheid en willekeur voor gedetineerden met zich brengt.

Vervoer
Ten aanzien van het vervoer van ingeslotenen ontbreekt het al geruime tijd aan duidelijkheid over de geldende bevoegdheden en verantwoordelijkheiden. Het conceptwetsvoorstel neemt die onduidelijkheid voor een groot deel weg.

Eerdere adviezen van de RSJ zijn daarin voor een deel overgenomen. Kritisch is de RSJ echter wel over het feit dat nu nog niet àlle vervoer is geregeld in één wetgevingstraject, alsmede over de wijze waarop bevoegdheden ten aanzien van vrijheidsbeperkende middelen tijdens het vervoer zijn toegekend.

Bemiddeling
In het wetsvoorstel wordt in de Pbw bemiddeling voorafgaand aan de beklagprocedure geregeld. Dit heeft op zich de instemming van de RSJ. Hoewel de RSJ een voorstander is van bemiddeling, vindt hij het achter niet juist dat gedetineerden worden verplicht te motiveren waarom geen gebruik is gemaakt van bemiddeling.

De RSJ meent dat de motiveringsplicht voor gedetineerden een drempel kan vormen in beklag te gaan.

Tot slot
In het conceptwetsvoorstel en het advies wordt verder nog aandacht besteed aan het medisch klachtrecht, het aanwijzen van functionarissen in penitentiaire inrichtingen als plaatsvervangend directeur en de bevoegdheid ten aanzien van beslissingen inzake (over)plaatsing. Kortheidshalve zij verder verwezen naar de tekst van het advies.