Advies ontwerpbesluit wetsvoorstel onvrijwillige behandeling

Op verzoek van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft de RSJ geadviseerd over het ontwerpbesluit wetsvoorstel onvrijwillige behandeling.

Het ontwerpbesluit geeft uitvoering aan de Wet onvrijwillige behandeling, die inmiddels door de Eerste Kamer is aanvaard en wet is geworden. Deze wet beoogt de bepalingen in de Penitentiaire beginselenwet (Pbw), de Beginselenwet verpleging terbeschikkinggestelden (Bvt) en de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen (Bjj) over de geneeskundige behandeling in verband met de geestelijke gezondheids¬toestand in overeenstemming te brengen met die in de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet bopz).

Volgens de RSJ bevatten de wet en het ontwerpbesluit veel rechts¬waar¬borgen voor de toepassing van dwangbehandeling. Het besluit is echter ingewikkeld en daardoor moeilijk te doorgronden. Daarnaast constateert de RSJ dat de wetgever met het besluit sterk afwijkt van de Wet bopz, terwijl juist aansluiting bij die wet werd beoogd.

De RSJ adviseert om het besluit te vereenvoudigen en de rechtsbescherming te versterken, onder meer door het geven van langere termijnen voor bezwaar en beroep en door verschillen in rechtswaar¬borgen tussen situaties die in het besluit worden onderscheiden, zoveel mogelijk weg te nemen.