Advies Wetsvoorstel vervoer en verblijf in een gerechtsgebouw in de gesloten jeugdzorg

In het wetsvoorstel wordt geregeld dat jongeren met een machtiging gesloten jeugdzorg tijdens hun vervoer en tijdens hun verblijf in een gerechtsgebouw beperkende maatregelen opgelegd kunnen krijgen.

Beperkende maatregelen kunnen zijn: het vastpakken en vasthouden, onderzoek aan kleding en (in het gerechtsgebouw) tijdelijke plaatsing in een geschikte, afzonderlijke en af te sluiten ruimte. Om dit mogelijk te maken wordt voorgesteld bepalingen in de Wet op de Jeugdzorg te wijzigen.

De RSJ ziet de noodzaak van deze regeling, maar maakt daarbij wel wat kritische kanttekeningen. Zo dienen deze maatregelen als uiterste middel toegepast te worden en dient er geen sprake te zijn van een standaardtoepassing. Daarnaast meent de RSJ ondermeer dat geregeld dient te worden op welke basis en onder welke criteria er beperkende maatregelen in een noodsituatie kunnen worden toegepast. Ook dient er een klacht- en beroepsmogelijkheid te worden gecreƫerd tegen het opleggen van beperkingen door de vervoerder. De RSJ maakt tenslotte nog een aantal opmerkingen bij de verschillende artikelen.