Advies Het samenplaatsen van strafrechtelijk gedetineerde vreemdelingen

Sinds enige tijd worden gedetineerden die na hun detentie (naar verwachting) uit Nederland zullen worden uitgezet bij elkaar geplaatst. De staatssecretaris van Justitie wil dit beleid thans formaliseren. Hiertoe worden twee locaties in het gevangeniswezen aangewezen als ‘bijzondere opvang’ voor deze groep.

De Penitentiaire beginselenwet biedt ruimte voor een grote verscheidenheid aan regimes, maar plaatst het begrip bijzondere opvang in de context van de specifieke behoeften van bepaalde groepen gedetineerden.

Om deze reden beveelt de RSJ aan de bijzondere opvang van strafrechtelijk gedetineerde vreemdelingen te relateren aan de behoeften van deze groep gedetineerden. In het voorstel van de staatssecretaris spelen deze een ondergeschikte rol. Speciale aandacht is op zijn plaats voor de resocialisatiedoelstelling. Iedere gedetineerde heeft het recht op een aanbod tot resocialisatie, al dan niet in de Nederlandse samenleving, zonder onderscheid naar ras of nationaliteit. Daarnaast kunnen resocialisatieactiviteiten een zinvolle bijdrage leveren aan de terugkeer van de vreemdeling naar zijn land van herkomst. Het samen plaatsen van de doelgroep kan, indien daarvoor de voorwaarden worden vervuld, de mogelijkheden daarvoor bevorderen.