Advies Het van rechtswege vervallen van de verlofmachting in de tbs

Het advies betreft een voorstel tot wijziging van het Reglement verpleging ter beschikking gestelden waarbij het moment waarop de door de minister van justitie aan de kliniek gegeven machtiging tot verlofverlening aan een tbs-gestelde van rechtswege vervalt, nader wordt bepaald.

De RSJ blijft bij zijn eerder ingenomen standpunt dat het van rechtswege vervallen van de verlofmachtiging geen meerwaarde heeft naast andere mogelijkheden die het Rvt kent. Niettemin heeft de RSJ, in geval het van rechtswege vervallen van de verlofmachtiging gehandhaafd blijft, middels dit advies op een constructieve wijze over de voorgestelde wijzigingen willen meedenken. Binnen dat kader staat de RSJ positief tegenover aanscherping van het moment waarop de verlofmachtiging van rechtswege komt te vervallen. De RSJ plaatst wel een kanttekening bij de werkbaarheid van de bepalingen en de mate waarin de rechtspositie van de ter beschikking gestelde wordt gewaarborgd. De RSJ doet op deze punten aanbevelingen ter verbetering.

De RSJ beveelt aan:

  • de aangifteplicht voor hoofden van klinieken te vervangen door een meldingsplicht ten aanzien van alle delicten;
  • de verlofmachtiging alleen van rechtswege te laten vervallen na een vervolgingsbeslissing van het Openbaar Ministerie;
  • naast het vervallen van rechtswege tevens de constructie te hanteren van een voorlopige intrekking van de verlofmachtiging door de minister. Deze kan voortduren tot het moment van de vervolgingsbeslissing van de officier van justitie. Hierdoor kan de machtiging gemakkelijk herleven in geval van een sepot;
  • gelet op het belang van de ter beschikking gestelde, korte termijnen te stellen voor afdoening door de staande en zittende magistratuur.