Advies Wijzigingen Verlofbeleid tbs februari 2007

De Raad onderschrijft het uitgangspunt dat verlof een essentieel onderdeel van het tbs-systeem vormt en dat zonder verloftoekenning behandelresultaat en uiteindelijk resocialisatie onmogelijk worden. Ook onderschrijft de Raad dat de uitvoering van verlof op een veilige wijze dient te geschieden, tbs dient in de eerste plaats de beveiliging van de maatschappij.

In een goed verlofbeleid gaan resocialisatie en maatschappelijke veiligheid dan ook hand in hand, het één dient geen afbreuk te doen aan het ander, een goede balans dient te worden gehandhaafd. De Raad is van mening dat deze balans in de onderhavige wijzigingen niet overal aanwezig is. Zo zal de invoering van beveiligd verlof niet resulteren in vermindering van het risico van onttrekking. Om dit te bevorderen zou meer geïnvesteerd kunnen worden in verbetering van de voorafgaande toetsing in de inrichting.

De wijziging van de Geweldsinstructie legt op de begeleiders een onuitvoerbare last en kan gemakkelijk gevaarvolle situaties veroorzaken. Het belang van organisatorische scheiding binnen justitie tussen inkoop en verloftoetsing wordt door de Raad onderschreven; de instelling van een afzonderlijke en deskundige verloftoetsingscommissie acht de Raad een verbetering van het verlofbeleid.