Advies Bijzondere opvang voor terroristen

De RSJ is gevraagd om een advies te geven over de voorgestelde wijziging m.b.t. de regeling selectie, plaatsing en overplaatsing van gedetineerden die worden verdacht van of veroordeeld zijn voor een terroristisch misdrijf en / of raciale boodschappen verkondigen.

De RSJ acht de veronderstelde doelmatigheid van de terroristenafdelingen op grond van de genoemde bezwaren niet voldoende onderbouwd. Hierdoor wordt er naar het oordeel van de RSJ een regime met verzwaarde detentieomstandigheden geïntroduceerd, terwijl het niet duidelijk is in welke mate het regime werkelijk bijdraagt aan de beoogde doelstelling: de vermindering van radicalisering tijdens detentie. Het is niet denkbeeldig dat de bijzondere opvang voor terroristen (verdere) radicalisering zelfs bevordert. Omdat deze gedetineerden op enig moment zullen terugkeren in de samenleving, vormt dit een bijkomende reden om de risico’s nadrukkelijker te weerleggen.

RSJ-advies: voer de bijzondere opvang voor terroristen niet in

De RSJ adviseert om de bijzondere opvang voor terroristen niet in te voeren. De RSJ is van oordeel dat de doelstellingen van de minister kunnen worden gerealiseerd met toepassing van de bestaande detentiemodaliteiten en handhaving van de bestaande regelgeving.

Voor zover de minister beslist om de terroristenafdelingen wel in gebruik te nemen, adviseert de RSJ om de regeling tenminste zo te wijzigen dat de selectie- en plaatsingsprocedure in overstemming is met de procedure voor selectie en plaatsing in de EBI. Voorts dienen de voorgestelde selectiecriteria naar het oordeel van de RSJ te vervallen. Tot slot adviseert de RSJ om de detentiefasering niet tot het laatste jaar van de vrijheidsstraf of vrijheidsbenemende maatregel te beperken.