Beleidsreactie Vreemdelingen in Justitiële Jeugdinrichtingen

De minister voor Rechtsbescherming dankt de RSJ voor de analyse en het advies. De inzichten en aanbevelingen dragen bij aan het verbeteren van de aanpak van de zeer complexe en diverse groep vreemdelingen in de JJI.

De minister zal de huidige afdeling voor minderjarige vreemdelingen in RJJI Den Hey-Acker een landelijke bestemming geven voor vreemdelingen zonder perspectief op verblijf in Nederland en voor vreemdelingen met perspectief die gebaat zijn bij meer maatwerk en een transculturele benadering. Maatwerk blijft mogelijk. Het aanbod aan onderwijs en arbeidstoeleiding voor deze groep zal worden aangepast. De registratie en samenwerking met ketenpartners wordt verbeterd. Ook overweegt de minister de ketenprocesbeschrijving Vreemdeling in de strafrechtketen (Vris) uit te breiden.

Daarnaast wil de minister de verlofmogelijkheden voor vreemdelingen met een PIJ-maatregel uitbreiden (in het kader van de behandeling) en waar mogelijk een warme overdracht van (volwassen) PIJ-ers naar het land van terugkeer realiseren. 

De minister onderschrijft de wenselijkheid van ondersteuning bij vrijwillige terugkeer van vreemdelingen naar het land van herkomst. Het terugkeerondersteuningsbeleid is per 1 juli 2023 opnieuw gewijzigd. Hierdoor kunnen vreemdelingen uit Algerije, Marokko en Turkije weer in aanmerking komen voor ondersteuning. De regeling van strafonderbreking voor onbepaalde tijd in het kader van terugkeer wordt op korte termijn gewijzigd zodat ook jeugdige vreemdelingen in aanmerking kunnen komen voor deze regeling.