Reactie in het aangepaste initiatiefwetsvoorstel

Op 3 november 2023 is een initiatiefwetsvoorstel van de Kamerleden Stoffer, Palland, Drost en Pouw-Verweij ingediend. In dit initiatiefwetsvoorstel pleiten zij voor het opnemen van een bepaling betreffende het gezins- en familieleven in de Grondwet.

In de memorie van toelichting bij het initiatiefwetsvoorstel reageren de initiatiefnemers op de reacties die zijn ingediend naar aanleiding van de openbare internetconsultatie. De initiatiefnemers gaan daarbij ook in op de reactie van de RSJ.

De RSJ ziet niet de meerwaarde van de voorgestelde grondwettelijke bescherming van het gezin. De initiatiefnemers hebben hun visie verder onderbouwd in de memorie van toelichting. Daarnaast heeft de RSJ aangegeven dat met dit voorstel bepaalde gezinssamenstellingen niet uitgesloten mogen worden van bescherming. De initiatiefnemers geven aan dat geen enkele groep wordt uitgesloten en dat alle situaties waarin een of meer ouders verantwoordelijkheid dragen voor de opvoeding onder het bereik van het begrip gezin vallen.

Lees via de link hierboven de reactie in de memorie van toelichting vanaf p. 31.