RSJ-congres trekt ruim 450 bezoekers

We deelden hem de dag na ons congres nog één keer: de animatie die we maakten voor ons jubileum en die gisteren voor een publiek van ruim 450 mensen werd vertoond met de indrukwekkende muziek van Johnny Clegg, Asimbonanga, eronder. De quote van Han Moraal raakt de missie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in de kern: 'Medemenselijkheid is niet de ogen sluiten en niets doen, maar benoemen, afkeuren waar nodig, en wraak niet de overhand laten krijgen.' En eigenlijk was dat de rode draad door de hele dag.
 
Van de speech van minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over, onder meer, de zoektocht naar een balans tussen de rechten van individuen en de samenleving, tot de sprekers die in discussie gingen over stellingen als: 'Mag beklag iets kosten', 'Justitie is ook een zorgvoorziening' en ‘Het is goed om strafrechtstoepassing aan te passen aan de publieke opinie’, waarbij ze met elkaar in gesprek gingen over wat goed gaat, maar vooral ook over wat beter moet en hoe.
 
En het gold voor de deelsessies waarin het ging over het goed begeleiden van mensen die met verlof gaan, jeugd in kleinschalige instellingen, het omgaan met ouder-en-kindrelaties in detentie, hoe beklagrecht eruit moet zien in de toekomst, hoe voorkomen kan worden dat jongeren in het criminele circuit terechtkomen, de toepassing van neurotechnologie in de strafrechtketen en de voordelen van wijkrechtspraak.

Maar ook het slotstuk van Wiwa kwam eigenlijk hier op neer: het gaat altijd om mensen, van welke achtergrond dan ook, en laten we ons ervan bewust zijn dat we onze medemenselijkheid niet uit het oog mogen verliezen. Want dat zegt iets over ons als samenleving.
 
Nogmaals dank aan: Sanne Struijk, Jet Bussemaker, Marc Schuilenburg, Margrite Kalverboer, Johan Bac. Wim Saris, Michiel van der Wolf, Sharon Stellaard, Rinus Otte, Dick Schoof, Esther de Kleuver, Henri Lenferink, Caroline Grau, Henk Ferwerda, Jochem Jansen, Abdel Toulliss, Gerben Meynen, Sjors Ligthart, Cylia Hendriks, Maaike Kempes, Bart Claes, Saskia Calvelage, Antoinette Opstelten, Fay Bouwman, Kim den Boer, Martin de Reus, Ramon W., Marie-José Huis in 't Veld en Merel van Dorp