Overplaatsing na mediaberichtgeving over positie gedetineerde in de inrichting niet onredelijk

De beroepscommissie van de RSJ heeft het beroep van een gedetineerde tegen zijn overplaatsing ongegrond verklaard. In de media is eerder geschreven over de machtspositie die de gedetineerde zou hebben binnen de inrichting, waarna hij is overgeplaatst. Die beslissing is niet onredelijk of onbillijk.

Beeld: ©ANP

Het artikel zou zijn gebaseerd op vertrouwelijke gesprekken met gedetineerden en medewerkers van het Justitieel Complex (JC) Zaanstad.

Naar aanleiding van deze berichtgeving heeft de Minister voor Rechtsbescherming beslist om de gedetineerde over te plaatsten naar een andere inrichting.

Onderzoek na krantenartikel

In het verschenen krantenbericht stond dat de gedetineerde medegedetineerden en medewerkers intimideerde en een (nieuwe) motorclub aanstuurde vanuit het JC Zaanstad. Ook zou de gedetineerde regelmatig conflicten hebben met medegedetineerden en zou hij zich ongevraagd bemoeien met zaken op de afdeling waar de gedetineerde verbleef.

Om onderzoek te doen naar de bevindingen die worden beschreven in het krantenartikel, heeft de Minister beslist om de gedetineerde over te plaatsen. De beroepscommissie onderschrijft het belang dat het onderzoek naar de verschenen informatie zo min mogelijk wordt gefrustreerd. Het beroep is dan ook ongegrond verklaard.

Lees de hele uitspraak: RSJ 27 januari 2022, 21/23437/GB