Han Moraal nieuwe algemeen voorzitter RSJ

Han Moraal is per 1 januari 2022 de nieuwe algemeen voorzitter van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Hij volgt daarmee Frederieke Leeflang op, die is gestopt als voorzitter van de RSJ.

Mr. H.J. (Han) Moraal MPA is met ingang van 1 januari 2022 door Z.M. de Koning benoemd als algemeen voorzitter van de RSJ voor een periode van vier jaar.

Volgende stap RSJ

Frederieke Leeflang trad op 15 september 2018 aan als algemeen voorzitter. Zij was verantwoordelijk voor de strategische heroriëntatie van de Raad die inmiddels begin dit jaar naar tevredenheid is afgerond.

De RSJ is daarmee weer toe aan een volgende fase: “Met Han Moraal als nieuwe algemeen voorzitter kan de RSJ een volgende stap zetten in het realiseren van een zorgvuldige en goede rechtspositie van justitiabelen. Ik ben er trots op dat Han Moraal bereid is gevonden om als nieuwe voorzitter die stap met de RSJ te zetten.”

Han Moraal was van 2007 tot 2012 procureur-generaal. Van juni 2014 tot januari 2022 was hij het Nederlandse lid in het college van Eurojust. Daarnaast is hij secretaris-generaal van de International Association of Prosecutors (IAP).

Han Moraal is blij om aan de slag te gaan als algemeen voorzitter van de RSJ: “Ik zie ernaar uit om na zeven jaar internationale diplomatie, mij weer te focussen op de Haagse, bestuurlijke omgeving. Met mijn strafrechtelijke en bestuurlijke ervaring wil ik een bijdrage leveren aan de strafrechtstoepassing en jeugdbescherming in Nederland.”